נהלי משרד הבריאות קובעים חד משמעית כי במטרה לשמור על האיכות, הבטיחות והיעילות של מגוון תכשירים רפואיים ותרופות, יש להקפיד הקפדה יתרה על תנאי אחסון נאותים שהינם קריטיים לבקרה על טיב המוצר כמו גם יעילותו.
כאשר מדובר בתרופות, חשוב במיוחד להקפיד על תהליכי אחסון, שינוע, העברה ושמירה של התכשירים בתנאים המתאימים, במטרה להבטיח פגיעה מזערית באיכותם לאורך תקופת האחסון עד לרכישתם על ידי הצרכן הסופי.
תכשירים רפואיים כמו תמיסות, חיסונים, ואחרים, מחייבים אחסנה בקירור. רק אחסון ראוי ומוקפד בחדרי קירור המיועדים לתרופות ותכשירים רפואיים שלהם צרכים ייחודיים, יבטיח כי התכונות והאיכות של אותם תכשירים רפואיים תישמר בקפדנות. עבור בתי עסק המאחסנים תרופות, חיסונים, תכשירי בריאות ודומיהם – לפניכם הכללים שחשוב שתכירו, לבחירה נכונה של חדר קירור לאחסון תרופות.
אחסון נכון ימנע אסון
תרופות שאינן מאוחסנות בתנאי קירור נאותים, עלולות לעבור שינויים שיהפכו אותן בלתי אפקטיביות – או אף גרוע מכך, למזיקות לבריאות. כך למשל, תהלכי עובש עשויים להתפתח בתרופות כתוצאה מקירור לקוי.
על כן, הבחירה של חדר קירור המתאים לאחסון של תרופות, חייב להיעשות על פי דרישות הקירור, הלחות, ותנאי סביבה נוספים של התרופות המיועדות לאחסון באותו חדר קירור. חדר הקירור יספק את הטמפרטורה שתבטיח שמירה על איכות התכשיר הרפואי או התרופה, שמירה על התוקף המצוין על גבי האריזה, ועוד. בנוסף, סביבה מתאימה של חדרי הקירור תמזער אפשרות של התפתחות חיידקים, פטריות, או מיקרו אורגניזמים אחרים שיפגעו בטיב התכשירים המאוחסנים.
אחסון נכון של תרופות בחדרי קירור יאפשר גם מענה הולם לאחוזי הלחות באוויר. לשמירה על רמת אדי מים תקינה בחדר הקירור תבטיח רמת לחות מאוזנת בסביבת התכשירים – ואף בתוך התכשירים עצמם, שחלקם עשוי לאבד או לספוח נוזלים בסביבות לא מתאימות. כל חריגה מתכולת המים בתרופה, עשויה לגרום לשינויים בה שיהפכו אותה לחסרת תועלת. במקביל, חשוב לתת מענה הולם לאטימות חדר הקירור לרטיבות באופן מוחלט, לשמירה על סביבת עבודה יבשה ואטומה.
תנאי תאורה מיטביים ושמירה על טמפרטורה אינדיבידואלית
לכל תרופה קיימת טמפרטורה אופטימלית בה היא נשמרת באופן הטוב ביותר. כך למשל לא ניתן לאחסן תרופות אנטיביוטיות לצד אינסולין כיוון ששני תכשירים אלה זקוקים לתנאי קירור שונים.
גם התאורה בחדר קירור המתאים לתרופות, חייבת להיות מותאמת מכיוון שתרופות רבות הן רגישות לחשיפה לאור חזק.
חדרי קירור המתאימים לתרופות, ישמשו ארך ורק למטרה זאת ואין לאחסן בהם כל דבר אחר מלבדן, וזאת במטרה להימנע ככל האפשר מחדירה של מזהמים או פגיעה בתנאי הלחות והטמפרטורה האופטימליים. כמו כן יש להתאים את חדר הקירור לחלל בו הוא בנוי. כך למשל חדר קירור לתרופות בקופת חולים יהיה שונה מחדרי קירור המיועדים לאחסן תרופות בנפחים גדולים כמו במחסנים של בתי חולים וכ”ו.